Sposób przygotowania

Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem. Dodajemy do miękkiego masła wraz ze skórką otartą z jednej cytryny i dalej dokładnie ucieramy. Wszystkie mąki mieszamy (jeśli ktoś nie lubi mąki pełnoziarnistej może zamiast niej dosypać taką samą ilość mąki pszennej) z proszkiem do pieczenia i sypiemy przez sitko do masła utartego z cukrem i dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą cukru i dodajemy do pozostałych składników, dokładnie ale delikatnie mieszamy. Foremkę w kształcie bałwana smarujemy masłem i wysypujemy mąką krupczatką. Wlewamy przygotowane ciasto (mnie z podanych składników wyszły 2 bałwany) i pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy lukrem cytrynowym i spożywczymi pisakami.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    rewelacyjny;)
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ale bałwan z niego :o)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Jarlin

    Ale słodki :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    super :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Podoba mi si? bardzo.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !