Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z jabłkami i żurawiną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 sztuka
jabłka 2 kg
sok z cytryny 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat
sól do smaku
smalec 1 łyżka
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z jabłkami i żurawiną

Kaczkę opłukać, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem i majerankiem, skropić sokiem z cytryny. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny. W międzyczasie jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Jabłka wymieszać z żurawiną i nadziać nimi kaczkę. Zaszyć ją. Naczynie żaroodporne wysmarować smalcem, ułożyć w nim kaczkę i podlać wodą. Piec w temp. 200 stopni przez godzinę, następnie w 180 stopniach przez kolejne 60 minut. Co jakiś czas polewać kaczkę sosem z pieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 20.10.2013 12:13
Przepyszne danie
IKrakowianka 29.08.2012 22:36
wyśmienite danie
IZABELA29 12.01.2012 09:07
kaczucha jak najbardziej to cos dla mnie
Beata73 24.07.2010 09:32
super!!
Iwusia 12.07.2010 17:48
Robię podobnie :) Wszystkim smakuje :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak