Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z jabłkami ze spodem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 50 dag
cukier puder 50 dag
jabłka 50 dag
jajko 8 szt
margaryna 1 kostka
grysik 12 dag
orzechy
rodzynki
mąka 40 dag
żółtko jajek 4 szt
margaryna 1 szt
proszek do pieczenia

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z jabłkami ze spodem

Spód pod makowiec: Z mąki, żółtek, proszku do pieczenia i margaryny wyrabiamy ciasto. Gotowe wkładamy do zamrażarki. Zamrożone ucieramy na tarce o grubych oczkach.

Makowiec: W makutrze (po staremu) ucieramy margarynę, 8 żółtek i cukier. Gdy uzyskamy gładką masę dodajemy mak , grysik, olejek migdałowy, jabłka, orzechy i rodzynki. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Na koniec dodajemy ubite białka i mieszamy wszystko. Wykładamy na ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kamyk 27.03.2012 09:22
dużo maku, lubię tak
jolanta19 29.01.2012 18:47
super
ronald88 14.12.2011 13:02
jak u mamy
banditka 29.11.2011 13:47
fajny przepis
1j1o1l1a1 26.11.2011 18:43
ależ połączenie:) ciekawa jestem smaku:)
M-W 26.11.2011 15:43
super makowiec, muszę wypróbować przepisu

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak