Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać trochę letniego mleka, posypać łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło stopić i wystudzić do letniego. Jajka utrzepać z cukrem, można dodać cukru waniliowego.
Do miski z mąką i szczyptą soli dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszając drewnianą łyżką dokładamy jajka z cukrem, wlewamy resztę letniego mleka i stopione masło. Dodajemy suszone żurawiny.Wyrabiamy ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wykładamy na natłuszczoną blachę
Kruszonka : 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 4 łyżki mąki.
Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę i posypujemy po wierzchu. Pieczemy w 180 C około 45 min, do suchego patyczka

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    smacznie :)
  • 2
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    super ciacho
  • 1
    dscn5893
    Opublikowano

    bietka

    pycha
  • 2
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    ciasto drożdzowe...pycha,dawno nie robiłam.
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pyszne ciasto
  • 2
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    dobry pomysł z tą żurawiną
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    pyszne drożdżowe ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !