Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy z żurawiną

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożde 30 g
masło 1/2 kostki
mleko 1 szklanka
jajko 3 szt
cukier 5 łyzek
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy z żurawiną

Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać trochę letniego mleka, posypać łyżką mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło stopić i wystudzić do letniego. Jajka utrzepać z cukrem, można dodać cukru waniliowego.
Do miski z mąką i szczyptą soli dodajemy wyrośnięte drożdże, mieszając drewnianą łyżką dokładamy jajka z cukrem, wlewamy resztę letniego mleka i stopione masło. Dodajemy suszone żurawiny.Wyrabiamy ukośnymi uderzeniami drewnianej łyżki, aż ciasto będzie odstawać od brzegów miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wykładamy na natłuszczoną blachę
Kruszonka : 2 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 4 łyżki mąki.
Z mąki, masła i cukru zagniatamy kruszonkę i posypujemy po wierzchu. Pieczemy w 180 C około 45 min, do suchego patyczka

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 10.09.2013 09:48
pyszne drożdżowe ciasto
misia53 16.08.2013 01:01
dobry pomysł z tą żurawiną
IZABELA29 15.08.2013 13:14
pyszne ciasto
ben-ka 14.08.2013 15:02
ciasto drożdzowe...pycha,dawno nie robiłam.
bietka 23.07.2012 14:29
pycha
smakowita 27.11.2011 20:16
super ciacho
1j1o1l1a1 26.11.2011 18:53
smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak