Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lukier plastyczny - fondant - masa cukrowa

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

glukoza 100 g
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
cukier puder 800 g
woda 70 ml
barwniki opcjonalnie

Przepis i sposób przygotowania na: Lukier plastyczny - fondant - masa cukrowa

Do 70 ml gorącej wody dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia.
Następnie dodać glukozę i też mieszać do rozpuszczenia. Wszystko powinno się rozpuścić i połączyć w jednolita konsystencję.
Gdy płyn przestygnie ale nie stężeje dodawać po trochu cukru pudru i zagniatać dosypując ciągle cukier puder. Masa powinna wchłonąć cały puder lecz należy dodawać go partiami. Być może nie wykorzysta się całej podanej ilości cukru pudru. Należy uważać aby masa nie była zbyt sucha.
Wyrabiać masę aż do momentu kiedy uzyska ona konsystencję plasteliny.
Na koniec można dodać aromat i barwniki.

reszta wskazówek na blogu:
http://bitedelite.pl/2011/05/lukier-plastyczny-przepis/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

banditka 28.02.2012 08:41
extra tez zaczynam eksperymentować z lukrem ;)
cooleczka 31.01.2012 10:15
?wietna sprawa :)
Brigitte 07.12.2011 17:43
genialne
BiteDelite 26.11.2011 14:06
wypróbuję z zimną wodą, przyznam, że rozpuszczanie żelatyny to dla mnie mordęga!:)
sylwia / sytofala 26.11.2011 13:57
też taką robię , tylko żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie , a gdy napęcznieje , to ją podgrzewam ( nigdy nie ma gródek )

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak