Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie po wileńsku.

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety śledziowe 60 dag
mąka wg potrzeb
sok z cytryny 1 szt
olej do smażenia 2/3 szkl
sól i pieprz do smaku
cebula 3 szt
śmietana 22% 1 szkl
żółtko jajek 2 szt
grzyby suszone 8 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie po wileńsku.

Przygotowujemy sos: umyć grzyby,zalać gorącą wodą i odstawić na 2 godziny.ugotować i pokroić w paseczki.Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć na złoto.Śmietanę wymieszać z żółtkami,dodać do cebuli,włozyc grzyby i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Śledzie umyć i zalać wodą ,moczyć by pozbawić je nadmiaru soli - filety skropić sokiem z cytryny a następnie posypać pieprzem i jak trzeba odrobiną soli,obtaczać w mące i smazyć na rumiano.Następnie śledzie przełożyć do naczynia żaroodpornego,zalać sosem i wstawić do piekarnika nagrzanego do tem.180 stopni na 10-15 minut.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

alaaa 05.12.2013 15:34
rybkę zawsze chętnie zjem
Ada-Gaba 23.08.2013 07:24
ciekawy przepis
caralajna 28.12.2012 09:53
świetne
ankaryba 17.07.2012 07:54
super!!!
Ewa111 18.12.2011 17:15
takiego sposobu na śledzie nie znałam ,a jest bardzo interesujący i smaczny
IZABELA29 04.12.2011 12:36
smacznie
misia53 30.11.2011 00:50
Na kluseczki cię zaprosiłam , ale na takie śledzie to jadę do ciebie....
IZABELA29 28.11.2011 08:19
to musi być smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak