Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bitki cielęce w sosie pomidorowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso cielęce bez kości 1/2 kg
cebula 1 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
mąka 1 łyżka
korniszony 2 szt
papryka 1/2 szt
smalec 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki cielęce w sosie pomidorowym

Mięso umyć, osuszyć, pokroić na porcje, zbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć z obu stron na rozgrzanym smalcu, przełożyć do rondla. Na tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę paprykę, posiekany czosnek, dodać koncentrat pomidorowy,mąkę, wlać 1/2 szkl wody, wymieszać, połączyć z mięsem i dusić pod przykryciem do miękkości. Pod koniec dodać pokrojone w kostkę korniszony, przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, zagotować. Podawać z ziemniakami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 03.10.2012 15:14
Uwielbiam takie dania.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak