Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski kładzione ziemniaczane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
masło 1/4 kostki
jajko 4 szt
mąka 300 g
gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski kładzione ziemniaczane

Ziemniaki ugotować i zmielić.
Mąkę przesiać przez sito na stolnicę, dodać masę ziemniaczaną.
Żółtka oddzielić od białek.
Żółtka utrzeć z masłem na puszystą masę, białka ubić na sztywną pianę.
Dodać do mąki i ziemniaków, doprawić gałką i solą.
Dokładnie wyrobić ciasto.
W garnku zagotować wodę, posolić i wrzucać kluski nabierając łyżką.
Gotować kilka minut pod przykryciem.
Wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać ze skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak