Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 40 dag
maeko 1/2 szklanki
cukier 15 łyżeczek
masło 20 dag
jajko 1 szt
białko 1 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól
migdały 6 dag
rodzynki 6 dag
cynamon 1 łyżeczka
olejek cytrynowy
żółtko jajek 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec

Mąkę, przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Następni rozwałkować cienko ciasto. Masło roztopić (przeznaczone na nadzienie), polać nim ciasto posypać cukrem, cynamonem, połową posiekanych rodzynek i migdałów. Zwinąć ciasto w rulon włożyć do formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Wierzch ciasta posmarować rozmąconym żółtkiem i posypać resztą bakalii. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu można polać dowolną polewą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

andrzej10 10.09.2012 10:17
dobre
andrzej10 10.09.2012 10:17
dobre
pioge7 16.05.2012 08:55
mniam
zuzanna_z 13.01.2012 12:07
fajne
Olaa 30.11.2011 09:27
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak