Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos śliwkowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

suszone śliwki 25 dag
czosnek 3 ząbki
rosół 1 szklanka
koperek 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Sos śliwkowy

Śliwki umyć, zalać ciepłą przegotowaną wodą odczekać na chwilę aż namokną, usunąć pestki i dalej gotować w tej samej wodzie, rozgotować je. Śliwki przepuścić przez maszynkę a następnie przetrzeć przez sitko. Zalać je rosołem tak aby powstała konsystencja rzadkiej śmietany. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę, połączyć z solą i pieprzem . Koperek umyć, osączyć i drobno posiekać, wsypać do sosu, wszystko zagotować. Sos podawać do mięsa z drobiu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak