Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek cygański

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 4 szt
cukier 15 dag
mąka 12 dag
rodzynki 5 dag
orzechy 5 dag
daktyle 5 dag
figi 5 dag
sok z cytryny 1/2 szt
skórka cytryny
wafel 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek cygański

W makutrze utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać sok z cytryny oraz otartą skórkę z cytryny. Rodzynki opłukać, osączyć. Daktyle, rodzynki, figi, skórkę pomarańczową i orzechy włoskie drobno pokroić. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać żółtka, mąkę i bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem ułożyć wafel i zalać go masą . Piec w temperaturze 200 stopni około 15 minut.s

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pioge7 18.05.2012 21:23
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak