Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki tradycyjne

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 1 kg
ryż 400 g
cebula 1-2 szt
jajko 1-2 szt
sól, pieprz do smaku
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek mały
kapusta 1-2 główki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki tradycyjne

Kapustę parzymy, zdejmujemy po kolei liście i odcinamy nerwy.

Ryż gotujemy.

Mięso mielimy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy.

Do miski wkładamy ostudzony ryż, mięso, cebulę, jajka i przyprawy do smaku. Mieszamy.

Na każdy liść układamy porcję farszu i zwijamy najpierw dół potem boki i zwijamy w rulon.

Gołąbki układamy do wyłożonej liśćmi kapusty brytfanny.

Z wodą rozrabiamy koncentrat, dodajemy trochę soli i pieprzu.
Zalewamy gołąbki aby były prawie przykryte i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości kapusty.

Jeżeli ktoś lubi to może osobno przygotować sos pomidorowy i polać gotowe gołąbki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 06.04.2012 20:19
skorzystam z tego przepisu
Kekerboom 03.04.2012 16:34
pyszne ;)
anemon 16.05.2011 08:55
Tradycyjne przepisy są najlepsze.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak