Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziemniaki nadziewane fasolą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 7 sztuk
jajko 1 sztuka
ser żółty 50 g
fasola 1 szkl
jajko 1 sztuka
cebula 2 sztuki
masło troche
pieprz do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ziemniaki nadziewane fasolą

Ziemniaki obrać, ściąć czuby i wyrównać spody, aby mogły \"stać\", łyżeczką wydrążyć miąższ, aż powstanie wgłębienie. Włożyć do gotującej się, osolonej wody i gotować 6 min. Wyjąć cedzakiem, obtoczyć w rozbitym jajku i tartym serze. Wnętrze wypełnić nadzieniem, na każdym ziemniaku położyé kawałeczek masła i posypać szczyptą utartego sera. Ustawić na ruszcie w piekarniku, pod rusztem postawić blaszany talerz lub miseczkę z wodą. Jeżeli nie mamy rusztu, ułożyć ziemniaki na blaszce i podlać kilkoma łyżkami wody. Zapiekać ok. 30 min. Podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym i kwaszonymi ogórkami.
Przygotowanie nadzienia: Namoczoną fasolę lub groch ugotować i po ostudzeniu przepuścić przez maszynkę. Wbić jajko, dodać podsmażoną w odrobinie tłuszczu posiekaną cebulę, sól i przyprawy. Masę dobrze wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kamila/kami007 25.11.2011 18:26
ciekawe
Kamila/kami007 25.11.2011 18:26
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak