Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kulebiak z ryżu i grzybów

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
drożdże 30 g
mleko 1.5 szkl
cukier trochę
tłuszcz 3 łyżki
jaja 2 sztuki
sól szczypta
cebula 1 sztuka
ryż 20 dag
tłuszcz troche
sól szczypta
pieprz do smaku
jajko 1 sztuka
grzyby suszone 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: kulebiak z ryżu i grzybów

Ryż ugotować na sypko na wywarze z grzybów. Zrobić rozczyn z mąki, drożdży i mleka, a gdy wyrośnie - dodać rozmieszane jaja i pozostałe składniki; starannie wyrobić. Postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do ugotowanego ryżu dodać przesmażaną cebulę, ugotowane posiekane grzyby i przyprawy. Ciasto rozwałkować, nałożyć ciepłe nadzienie i zwinąć, nadając kształt podłużny. Położyć na blachę, zostawić do ponownego wyrośnięcia, potem posmarować jajem, ozdobić paskami ciasta i upiec w piekarniku. Podawać z masłem albo z sosem śmietankowym lub pomidorowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak