Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos kurkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
oliwa 3-4 łyżki
kurki 20 dkg
kremowy mix do sałatek zup 180 gram
woda 1,5 szklanki
pieprz do smaku
mąka 2 łyżki
sól do smaku
kostka mięsna 1 sztuka
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Sos kurkowy

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć ją na oliwie razem z posiekanym czosnkiem.
Krok 1 - Sos kurkowy foto
2
Do cebuli dodać oczyszczone, dowolnie pokrojone kurki (mogą być mrożone), usmażyć je. Oprószyć solą i pieprzem.
Krok 2 - Sos kurkowy foto
3
Dodać kostkę mięsną i kremowy mix do sałatek, zup i sosów 12%, wymieszać.
Krok 3 - Sos kurkowy foto
4
Mąkę dokładnie rozmieszać w zimnej wodzie. Wlać do sosu. Chwilę gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 4 - Sos kurkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 25.11.2012 11:36
tak zrobione kurki będą pasować do każdego mięsa
Weronika_eM 17.12.2011 15:19
przepyszny
Marlena/Kinia 28.11.2011 19:44
mój ulubiony:-)
Ewa6274879 25.11.2011 22:37
Uwielbiam go!
Jarlin 25.11.2011 21:33
smaczny !
Lotar 25.11.2011 14:39
pycha :)
ewasylwia 25.11.2011 12:22
pyszności
BernadettaP 25.11.2011 10:23
Poproszę choć łyżkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak