Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto pomarańczowe z makiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 2 szkl
mąka ziemniaczana 3 łyżki
masło 25 dag
cukier puder 30 dag
jajko 6 szt
cukier wanilinowy 2 łyżeczki
otarta skórka z pomarańczy 2 łyżeczki
sok z pomarańczy 4 łyżki
Skórka pomarańczowa kandyzowan 2 łyżki
masa makowa 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto pomarańczowe z makiem

Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, skórki pomarańczowe, sok z pomarańczy, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Na ciasto łyżeczką układać stożki z maku. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 08.05.2013 14:36
smaczne ciasto
olkaaa 31.12.2012 09:24
chętnie spróbuję
Iwona51
Iwona51 25.11.2011 10:05
extra
ronald88 25.11.2011 09:36
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak