Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka wieprzowe w sosie pomidorowo-paprykowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sos
papryka czerwona 1 sztuka
pomidor 2 sztuki
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
czosnek 3 ząbki
olej 2 łyżki
śmietana 330 ml
woda 0,5 szklanki
oregano
majeranek
bazylia
sól
pieprz
cebula 1 sztuka
jakie składniki do mięsa dalej widoczne są w opisie, bo się nie

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka wieprzowe w sosie pomidorowo-paprykowym

Mięso:
0,5 kg żeberek wieprzowych
pieprz
sól
oliwa z oliwek
papryka słodka mielona
bazylia
oregano
Dodatkowo:
ryż
ćwikła
kurkuma

PRZYGOTOWANIE:
W niewielkim rondlu lub garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Czosnek i cebulę obieramy, siekamy i dorzucamy do papryki. Smażymy około 5 minut a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy oraz wodę. Mieszamy. Gotujemy około 10 minut a następnie miksujemy (np. blenderem), dodajemy śmietanę, do smaku przyprawy i gotujemy jeszcze 5 minut. Mięso myjemy, posypujemy przyprawami i obsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek około 10 minut. Po tym czasie przekładamy mięso do garnka z sosem, przykrywamy i gotujemy około godzinę mieszając co jakiś czas. Podajemy z ćwikłą oraz ryżem gotowanym z kurkumą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magdalena80 26.11.2011 23:47
co tu dużo pisać cud miód :)
Monika111 24.11.2011 22:03
fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak