Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wegański Kopiec Kreta

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 1.2 szkl.
cukier 1/2 szkl.
proszek do pieczenia Bio 4 łyżeczki
karob 2 łyżki
mleko roślinne w proszku 2 łyżki
woda 1 szkl.
margaryna 60 g
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
margaryna do kremu 150 g
budyń bananowy 2 opakowania
mleko roślinne w proszku 2 łyżki
woda 1/2 l
banan 3-4 szt
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Wegański Kopiec Kreta

Kroki postępowania

1
Roztopić margarynę. Wymieszać w misce mąkę, cukier, karob, proszek, sodę, mleko w proszku. Dodać wodę i roztopioną margarynę oraz ekstrakt z wanilii. Mieszać mikserem ok 2 minut. Wylać do tortownicy (ok 18-20 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. ok 25-30 minut(do suchego patyczka). Wystudzić.
Gdy ciasto dobrze wystygnie wykruszamy środek zostawiając wyższe brzegi, dobrze sprawdza się tu zwykła łyżka.
Krok 1 - Wegański Kopiec Kreta foto
2
Banany obrać ze skórki, przekroić na pół i wyłożyć na spód ciasta.
Krok 2 - Wegański Kopiec Kreta foto
3
Ugotować budynie w połowie ilości zastępując mleko wodą i mlekiem roślinnym w proszku(gdy woda się gotuje wsypuję mleko np. ryżowe bo wtedy bez problemu można je rozmieszać a następnie wlewam rozmieszany w odrobinie wody proszek budyniowy). Wystudzić. Margarynę utrzeć w mikserze, następnie dodawać po łyżce budyń a na końcu ok 1-2 rozgniecione dobrze banany -trzeba uważać gdyż banany rozrzedzają masę a musi oba być dość sztywna aby utrzymał się nasz kopiec. Gotowy krem wykładamy na przygotowane wcześniej ciasto, formując kopiec.
Krok 3 - Wegański Kopiec Kreta foto
4
Na uformowany z kremu kopiec wysypujemy(dociskając leciutko do masy)przygotowaną w pierwszym kroku kruszonkę z naszego ciasta. Wstawić na ok 1 godzinę do lodówki.
Krok 4 - Wegański Kopiec Kreta foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 29.01.2016 21:56
Fajny, ja też taki robię tylko z tofu i płatkami ryżowymi.
Mysiunia 05.12.2012 08:56
Bardzo dobrze, że są też takie przepisy! :) Na pewno nie jeden weganin się ucieszy z tego przepisu :)
pacpaw 25.11.2012 11:19
weganem nie jestem, ale na pewno nie jednego zainteresuje ten przepis
kaja1991 29.03.2012 10:19
nigdy nie jadlam jeszcze;)
Anna133 03.12.2011 13:31
chyba muszę zrobić w najbliższym czasie
Anna133 03.12.2011 13:30
dawno nie robiłam :
lolajna7 26.11.2011 22:53
A banany można skropić sokiem z cytryny dodając też troszkę do kremu - nie ściemnieje wtedy
lolajna7 26.11.2011 22:44
Ten biszkopt dobrze jest wyjąć z tortownicy po ok. 5 minutach od upieczenia, nie zawilgnie wtedy od spodu
Mati13 24.11.2011 20:48
super!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak