Sposób przygotowania

Ugotowane i wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać obie mąki, kaszę mannę(nie gotowaną). Wyrobić na ciasto dodając w razie potrzeby odrobinkę wody(zależy to od ziemniaków). Następnie na oprószonym mąką blacie formować 2 wałeczki, lekko rozpłaszczyć i kroić na kopytka. Wrzucać na gotującą, osoloną wodę i gotować ok. 2-3 minuty od czasu wypłynięcia. Na patelni podrumienić bułkę tartą, dodać margarynę i mieszać do roztopienia. Gotowe kopytka wyłożyć na talerz, wyłożyć bułkę i posypać cukrem. Smacznego.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    lolajna7

    można użyć np. ziemniaków z dnia poprzedniego, które zostały po obiedzie(przechowywanych do tego czasu w lodówce)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    lolajna7

    po zrobieniu zdjęcia, kopytka utaplałam w bułce i posypałam cukrem i tak polecam zrobić :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    super ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !