Sposób przygotowania

Masło, miód i cukier podgrzać bardzo mocno w emaliowanym rondelku (niemalże do zagotowania). Wystudzić, wbić jajka, wlać mleko i dodać mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Dobrze wyrobić (ja wyrabiałam ręką). Włożyć do emaliowanego naczynia, przykryć szczelnie ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na minimum miesiąc. Po upływie tego czasu wrzucić do ciasta skórkę pomarańczową i pokruszone orzechy włoskie i wyrobić. Podzielić na 3 części i rozwałkować 3 placki na duże prostokątne blachy, wyłożone papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (termoobieg) i piec kolejno placki po ok.20 minut. Wystudzić. Przełożyć je powidłami śliwkowymi, docisnąć lub czymś obciążyć (ja na plackach położyłam deskę a na niej butelki z wodą mineralną). Po ok. 1/2 godziny można go już udekorować. Ja polałam polewą czekoladową (1 i 1/2 czekolady gorzkiej rozpuszczonej z 5 dag masła). Wierzch udekorowałam gotowym zielonym lukrem dr.Oetkera i ozdobiłam cukrowymi śnieżynkami, także dr.Oetkera. Gdy lukier i polewa zastygnie szczelnie zawinąć w papier do pieczenia lub pergamin, owinąć w ściereczkę i odstawić w chłodne miejsce na minimum 4 dni (najlepiej ok.tygodnia) aby zakruszał.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    w tym roku muszę koniecznie upiec!
  • 3
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    Nic nie zastąpi piernika!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Pierniki uwielbiam a zaprezwntowana dekoracja na nim, urzekla mnie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    co roku planuję upiec, może w tym się uda
  • 0
    original
    Opublikowano

    katarzyna124

    Ja planowałam od kilku lat taki piernik upiec, ale dopiero w tym roku się skusiłam, na razie jeszcze sobie leży(właśnie to leżakowanie mnie odstraszało).Słyszałam, że jest warty grzechu więc chyba warto poczekać i go upiec:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    angelisiak

    piernik im starszy, tym lepszy :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    bejciu24

    muszę upiec na świeta
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    Smaczny przepis...
  • 1
    original
    Opublikowano

    caroline1983

    za takie ciasto dałabym się pokroic ;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    krystyna24

    fajny
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    ajres

    dobry
  • 1
    original
    Opublikowano

    Magda60

    pyszne
  • 2
    original
    Opublikowano

    Magda60

    pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !