Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szare kluski z kapustą i boczkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1/2 łyżeczki
olej wg uznania
boczek wg uznania
cebula 2 sztuki
kapusta kiszona 40 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Szare kluski z kapustą i boczkiem

Kapustę z zielem angielskim i liściem laurowym ugotować do miękkości.
Ziemniaki obrać i zetrzeć na papkę. Odsączyć wodę ze startych ziemniaków na ściereczce. Dodać mąki, jajko, sól, pieprz. Wymieszać. Masa powinna być tak gęsta by \"stała\" w niej łyżka. Łyżeczką formować kluseczki i wrzucać na wrzątek, gotować 3-4 minuty. Po wyciągnięciu przepłukać zimną wodą.
Cebulę obrać i poszatkować. Boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć boczek na oleju, pod koniec dodać cebulę.

Do dużego garnka wrzucić ugotowaną kapustę, boczek z cebulą i kluski. Wymieszać. Podawać na ciepło.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak