Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szakalaka

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

olej roślinny 1/2 szklanka
cebula biała 1 sztuka
chili 1 sztuka
marchew 2 sztuka
zielona papryka (świeża) 2 sztuka
curry 2 łyżeczki
fasola czerwona z puszki 1 puszka
przecier pomidorowy 1 słoiczek
woda na oko
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szakalaka

Paprykę umyć, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w małą kosteczkę. Cebulę obrać, drobno posiekać. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce - na dużych oczkach. Chili posiekać bardzo drobno. Fasolę odcedzić z płynu.

Olej rozgrzać w rondelku. Dodać cebulę, marchewki, papryki i smażyć pod przykryciem 5-10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać curry, fasolę, przecier pomidorowy rozrobiony wodą (do lekko płynnej konsystencji), sól pieprz, wymieszać. Gotować pod przykryciem jeszcze 10 minut do miękkości warzyw.

Świetny dodatek do chipsów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak