Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka migdałowa z rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
cukier 3/4 szkl
jajko 5 szt
margaryna 200 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat migdałowy kilka kropel
rodzynki 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babka migdałowa z rodzynkami

Margarynę wraz z dodatkiem cukru ucieramy na puch. Margaryna powinna być miękka, wtedy dobrze się utrze. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do utartej margaryny dodajemy porcjami po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Następnie do utartej margaryny wraz z jajkami dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, ubitą pianę z białek, rodzynki oraz aromat migdałowy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy łyżką. Następnie gotowe ciasto wykładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy około godziny. Po upieczeniu i wystudzeniu babkę posypujemy obficie cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia47-47 24.11.2011 15:42
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak