Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rogaliki drożdżowe:)

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
drożdże 15 dag
Kasia 1 kostka
śmietana kwaśna 1 szkanka
jajko 4 sztuki
cukier waniliowy 1 paczka
cukier 1 szklanka
cukier puder 0,5 kg
marmolada 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Rogaliki drożdżowe:)

WSzystkie składniki muszą mieć temp pokojową!!!!!
Kasie rozpuścić, jajka ubić razem z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodać rozpuszczoną a zarazem przestygniętą Kasie, wymieszać.
Przesiać przez sito mąkę i wsypać do masy.
W odzielnym naczyniu wymieszać śmietanę i drożdże na jednolitą gładką masę.
Polać na mąkę. Traz wszystko dokładnie wyrobić rękoma aż ciasto zacznie odchodzić od miski.
Włożyć do zamrażalnika na 30minut.
Schłodzone ciasto podzielić na 7 kul.
Każdą kule rozwałkować i podzielić na 8 równych trójkątów.
Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie i zwijać.
Odstawić rogaliki do wyrośnięcia.
Piec w temp. 200stopni aż do zrumienienia.
Zimne polukrować:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 02.11.2013 15:33
Zapowiadają się przepysznie.
wiola592 08.01.2012 16:14
BARDZO DOBRE.JADŁAM OSOBIŚCIE;)
hanna992 24.11.2011 19:36
ależ proszę:)
sylwia / sytofala 24.11.2011 19:08
mogę się poczęstować ? :)
gosia47-47 24.11.2011 15:42
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak