Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
mięso mielone 1 kg
ryż 1/2 kg
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 2 łyżki
sól szczypta
pieprz szczypta
kostka rosołowa 1 szt
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 mały słoik
mąka 2 łyżki
śmietana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem

Kroki postępowania

1
Z kapusty wycinamy głąb. Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy do momentu, aż liście zmiękną i da się je z łatwością zdjąć. Ryż gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, odstawiamy do wystudzenia. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ostudzony ryż, przyprawy, solimy oraz pieprzymy do smaku. Całość dokładnie wyrabiamy, aby składniki się ze sobą połączyły.
Krok 1 - Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem foto
2
Następnie na liście kapusty wykładamy porcję masy mięsnej. Zawijamy najpierw boki kapusty, a następnie całość zwijamy w rulon.
Krok 2 - Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem foto
3
Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Następnie układamy w garnku gołąbki ciasno, jeden przy drugim. Zalewamy wodą. Wrzucamy kostkę rosołową, przyprawę uniwersalną, solimy oraz pieprzymy. Całość gotujemy na wolnym ogniu 1,5-2 godzin.
Krok 3 - Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem foto
4
Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy, zaprawiamy mąką i śmietaną. Podajemy z ziemniakami lub z ryżem.
Krok 4 - Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak