Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierniczki całuski

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 3 łyżki
Goździki całe Prymat 4 szt
jaja 1 sztuka
cukier 10 dag
cynamon 1/2 łyżeczki
skórka cytrynowa trochę
woda 3 łyżki
mąka 300 g
smalec trochę
Soda oczyszczona Prymat 10 g

Przepis i sposób przygotowania na: pierniczki całuski

Zrumienić miód z goździkami i cynamonem, dodać 1 łyżkę wody, ostudzić. Posiekać smalec z mąką, wymieszać z cukrem i skórką cytrynową, wymieszać z miodem, zagnieść z jajem, starannie wyrobić, wynieść na zimno na pół godziny. Przygotować blachę. 2 łyżki gotowanej wody ostudzić, wymieszać z sodą, dodać do ciasta, wyrobić. Ciasto wałkować na grubość 1/2 cm, wykrawać pierniczki małą, okrągłą foremką, układać na blasze w pewnej odległości od siebie, by nie zlepiały się w czasie pieczenia. Pierniczki smarować jajem; piec w bardzo gorącym piekarniku

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak