Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek drożdżowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1.2 kg
masło 1 kostka
cukier 250 g
jaja 5 sztuk
mleko 500 ml
sól szczypta
drożdże 100 g
olejek cytrynowy trochę
cukier wanilinowy 1 opak
rodzynki trochę
skórka pomarańczowa trochę

Przepis i sposób przygotowania na: placek drożdżowy

Do ciepłego mleka dodać łyżeczkę cukru, wsypać pokruszone drożdże, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosły. Połowę mąki wsypać do ogrzanej miski, po czym wlać wyrośnięte drożdże, rozczynić razem, przykryć i postawić w cieple. Żółtka utrzeć do białości z cukrem. Kiedy rozczyn podrośnie dodać do niego resztę mąki, utarte żółtka, stopione masło, sól, olejek, cukier waniliowy, rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową. Ciasto wyrabiać, aż będzie odstawało od ręki. Ubić pianę z białek i wmieszać do ciasta. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem. Następnie posypać kruszonką ciasto posmarowane jajem, przykryć i postawić w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podrośnie piec około 1 godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kriso 04.01.2012 20:21
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak