Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik bez miodu na drożdżach

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 35 dag
cukier 10 dag
jajko 3 sztuki
piwo jasne 15 łyżek
drożdże 2 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/2 sztuki
lukier
powidła śliwkowe
orzechy mielone 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik bez miodu na drożdżach

Drożdże rozkruszyć i zalać piwem po około 10 minutach dodać do piwa kilka łyżek mąki i zrobić zaczyn drożdżowy. Pozostałą mąkę przesiać i wymieszać z orzechami oraz przyprawą do piernika. Żółtka jajek utrzeć z cukrem do białości, dodać do nich wymieszaną mąkę i wyrośnięty zaczyn, zagnieść ciasto na koniec wmieszać w ciasto pianę ubitą z białek. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej formy keksowej i odstawić na 30-40 min do podrośnięcia. Piec około godziny w średnio gorącym piekarniku. I to już jest gotowe ciasto, ale dla mnie było jakby nie dokończone dlatego przecięłam je na trzy placki i przełożyłam grubą warstwą powideł śliwkowych, po wierzchu polałam lukrem i posypałam skórką pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 21.03.2012 18:53
Swietny pomysł!!!
SylwiaMagdaSabin 16.12.2011 09:15
mmmm pyszne musi byc
Agnieszka_B 27.11.2011 20:18
Uwielbiam ciasta drożdżowe, więc taki piernik trafia do moich ulubionych...
1j1o1l1a1 24.11.2011 11:36
ciekawy...wygląda smakowicie :)
Ewa104 24.11.2011 10:07
Drożdżowy piernik na miodzie? A to mnie zaskoczyłaś.Już mi sie ten przepis podoba.Super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak