Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4,5 szklanki
woda 2 szklanki
grzyby suszone 2 szklanki
cebula 1 duża
sól
pieprz
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
masło klarowane 2 łyżki
kapusta biała 0,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na pół godziny. Następnie gotujemy do miękkości- pod koniec gotowania lekko solimy, a następnie studzimy. Kapustę lekko odciskamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy na maśle, studzimy. Cebulę, ugotowaną kapustę i grzyby mielimy następnie maszynką, dodajemy bułkę tartą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
2
Do mąki wlewamy wrzącą wodę i ugniatamy energicznie jednolite ciasto.
Krok 2 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
3
Rozwałkowujemy, pierogownicą wycinamy koła. Na każdym kole kładziemy łyżkę farszu i lepimy pierogi.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
4
Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia.
Krok 4 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
5
Podajemy polane cebulką, przesmażoną na maśle lub margarynie.
Krok 5 - Pierogi z kapustą i grzybami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 24.11.2011 13:21
przepyszne
ewasylwia 24.11.2011 11:23
pyszniutkie
ziutula
ziutula 24.11.2011 08:09
ale grzybowo u Ciebie jest...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak