Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek orzechowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 30 dag
mąka tortowa 1 szkl
masło 15 dag
orzechy arachidowe 30 dag
jajko 3 szt
aromat migdałowy 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek orzechowy

25 dag orzechów zmielić w maszynce lub zetrzeć na tarce pozostałe posiekać. Masło utrzeć na puszystą masę z 20 dag cukru pudru dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie wsypać orzechy wymieszane z mąką i proszkiem do pieczenia, wlać aromat, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem pudrem, wyłożyć na ciasto i posypać posiekanymi orzechami. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 06.05.2013 07:33
muszę spróbować
Justa32 19.05.2012 08:36
smaczne
janko 08.03.2012 18:10
fajny przepis
mirosława4 15.12.2011 19:25
smaczny
Iwona51
Iwona51 24.11.2011 09:56
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak