Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryba z kurkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety mrożone 75 dkg
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
sól
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat
sos
kurki 20 dkg
mąka pszenna 1 łyżka
masło 1 łyżka
mleko 1 szklanka
sok z cytryny 1/2 szt
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Przepis i sposób przygotowania na: ryba z kurkami

Gotujemy litr wody z dodatkiem kilku ziaren pieprzu,ziela angielskiego i liściem laurowym.Do wrzątku wkładamy rybę gotujemy 5 min na bardzo wolnym ogniu solimy.Po tym czasie rybę wyjmujemy z wywaru studzimy i posypujemy przyprawą do ryb.Mąkę mieszamy z mlekiem,kurki oczyszczamy płuczemy i osączamy.Masło topimy podsmażamy kurki ok 7 min zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko z mąką doprowadzamy do wrzenia stale mieszając,na koniec doprawiamy sokiem z cytryny solą pieprzem i gałką muszkatołową. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i posypanym bułka tartą i zalewamy sosem.Pieczemy 20 min w 180 stopniach.Posypujemy natką pietruszki i podajemy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 24.11.2011 22:24
na pewno rewelacyjnie smakuje
Krystyna32 24.11.2011 00:08
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak