Sposób przygotowania

2 jajka podzieliłam na białka i żółtka. Białka ze szczyptą soli ubiłam mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodałam 2 łyżki mąki, łyżeczkę cukru, łyżkę wody i dokładnie wymieszałam. Masę wlałam do białek (mimo ogólnej zasady, że to pianę się dodaje do masy) i wymieszałam. Masę należy mieszać delikatnie, aby nie zniszczyć banieczek powietrza w pianie z białek. Masę wylałam na gorącą patelnię, przykryłam i smażyłam, aż dół się lekko przyrumienił. Po tym czasie przewróciłam omlet na drugą stronę i smażyłam jeszcze ok 2 minuty.

Gotowy omlet smarujemy czym dusza zapragnie. Ja użyłam powideł śliwkowych i pokrojoną gruszkę. Pycha!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    octo

    fajny przepis. ciekawy i zapewne smaczny:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    fajny i prosty

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !