Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z dziurką

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
jajko 2 szt
mąka pszenna 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z dziurką

Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy 1/3 ziemniaków. Gdy już się ugotują odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Resztę trzemy na tarce o małych oczkach. Masę przekładamy na sitko i odciskamy sok do podstawionej miseczki. Gdy na dnie miseczki osiądzie krochmal, ostrożnie zlewamy go. Osad mieszamy z surowymi i ugotowanymi ziemniakami, mąką, pieprzymy i solimy. Z masy formujemy nieduże kuleczki i robimy na koniec palcem dziurę na środku. Gotujemy ok 5-8 min od momentu kiedy pyzy wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmujemy i przelewamy zimą wodą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

meg1984 14.01.2013 17:46
o jakie pyszne
Milena87 14.01.2013 10:32
fajne
aisza1 08.01.2013 14:20
smakowite
MartaKarasia90 21.11.2012 10:19
smakowite
daria899 24.01.2012 03:05
pycha
angelika14 23.01.2012 17:18
pysznie, super pomysł
smakoszek 21.01.2012 20:37
pyszne
Izabela/bella81 17.01.2012 13:48
fajne
Miki 19.12.2011 20:43
mniam
Magdalena80 05.12.2011 20:22
jak zawsze dobre :)
ziutula
ziutula 03.12.2011 22:04
lubię z sosem mięsnym lub grzybowym
Adam12 25.11.2011 14:59
super
mikrusiak 23.11.2011 16:51
:) fajne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak