Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy 1/3 ziemniaków. Gdy już się ugotują odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Resztę trzemy na tarce o małych oczkach. Masę przekładamy na sitko i odciskamy sok do podstawionej miseczki. Gdy na dnie miseczki osiądzie krochmal, ostrożnie zlewamy go. Osad mieszamy z surowymi i ugotowanymi ziemniakami, mąką, pieprzymy i solimy. Z masy formujemy nieduże kuleczki i robimy na koniec palcem dziurę na środku. Gotujemy ok 5-8 min od momentu kiedy pyzy wypłyną na powierzchnię wody. Wyjmujemy i przelewamy zimą wodą.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mikrusiak

    :) fajne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Adam12

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię z sosem mięsnym lub grzybowym
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Magdalena80

    jak zawsze dobre :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Miki

    mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    smakoszek

    pyszne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pysznie, super pomysł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    daria899

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    MartaKarasia90

    smakowite
  • 1
    original
    Opublikowano

    aisza1

    smakowite
  • 2
    original
    Opublikowano

    Milena87

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    meg1984

    o jakie pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !