Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chudy bigos

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1/2 kg
kapusta kiszona 1/2 kg
kiełbasa 20 dag
boczek wędzony 25 dag
Liść laurowy suszony Prymat 3-4 szt
ziele angielskie 5-6 szt
czosnek 2-3 ząbki
kminek 1 szczypta
sól
pieprz
Papryka słodka mielona Prymat
grzyby suszone 5-6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Chudy bigos

Kapustę kiszoną kroimy, zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Gotujemy. Kapustę białą szatkujemy, wkładamy do garnka razem z grzybkami , zalewamy wodą i również gotujemy-w osobnym garnku. Boczek i kiełbasę kroimy w kosteczkę, podsmażamy. Kiedy kapusty się ugotują, łączymy je ze sobą, dodajemy podsmażoną kiełbasę i boczek, a także przyprawy. Gotujemy całość na wolnym ogniu około godziny, pilnując by się nie przypaliła oraz w razie potrzeby uzupełniając wodę. Bigos należy przygotowywać około 3 dni wcześniej. Dobrze jest go podgotować codziennie przez te 3 dni przez 1,5-2 godziny, bo właśnie wtedy nabiera odpowiedniego smaku. Można go z powodzeniem mrozić. Warto dodać do bigosu odrobinę czerwonego wina, wzbogaca ono dodatkowo smak.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 27.11.2011 00:13
to coś dla mnie!
Magdalena42 23.11.2011 14:21
coś pysznego :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak