Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy drożdżowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże
cukier 1 łyżka
mleko letnie 1,5 szklanki
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy drożdżowe

50 g (połowa świeżych drożdży) rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka, i odstawić aż urośnie.
suche drożdże natomiast tylko wsypać do mąki.
do 1/2 kg mąki wymieszanej z solą i cukrem wlewamy rozczyn i dodajemy 1 jajo i zagniatamy ciasto.
odstawiamy je na 1,5 godziny w ciepłym miejscu aż ciasto wyrośnie.

gotowe ciasto za pomocą łyżki którą uprzednio moczymy w gorącej wodzie, aby lepiej się nakładało kładziemy na rozgrzany olej, i należy uważać żeby zbytnio się nie przypiekły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 12.01.2012 21:25
pyszniutkie
ronald88 23.11.2011 10:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak