Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

placek szpinakowy

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 30 dkg
masło 15 dkg
woda 4 łyżki
sól
margaryna do formy
Nadzienie:
szpinak 1/2 kg
cebula 4 szt
czosnek 1 ząbek
jajko
śmietana 1 szklanka
masło 2 łyżki
sól
pieprz
ser żółty 1 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: placek szpinakowy

Mąkę siekamy z masłem wlewamy odę i zagniatamy ciasto,owijamy je folią i wkładamy na godzinę do lodówki.Szpinak myjemy wrzucamy na 5 min do wrzącej wody odcedzamy i siekamy.Cebulę kroimy w cienkie piórka szklimy ją na maśle dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak i chwilę smażymy razem.Lekko studzimy dodajemy śmietanę i jajko dobrze mieszamy a na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Ciasto układamy na wysmarowanym margaryną płaskim naczyniu do zapiekania zarumieniamy wierzch wykładamy nadzienie i posypujemy żółtym serem.Zapiekamy aż ser stanie się ciemnozłoty.Podajemy na gorąco lub na zimno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Tyska 27.11.2011 23:19
ciekawe
Justyna Jussstiii 23.11.2011 10:03
super
Krystyna32 23.11.2011 01:01
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak