Sposób przygotowania

5 kg dojrzałych, mięsistych pomidorów
1/2 kg cebuli
1 szklanka cukru
1/2 szklanki octu 10%
2 łyżki soli

Przyprawy:

1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
4 goździki
1 łyżeczka kolendry
5 ziaren angielskich
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki cynamonu
3 łyżeczki słodkiej papryki
3 liscie laurowe
5 dużych liści bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
1 gałązka selera

Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki lub ósemki, lekko rozgnieść i często mieszając rozgotować. Rozgotowane przetrzeć przez sito (żeby łatwiej się je przecierało można je najpierw rozdrobnić blenderem). Przecier przełożyć z powrotem do garnka (najlepiej szerokiego), dodać obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz posiekaną bazylię i seler. Resztę przypraw utłuc w moździeżu lub rozdrobnić blenderem (najlepiej końcówką do lodu) i dodać do pomidorów. Całość gotować na wolnym ogniu często mieszając. Gotować tak długo aż objetość przecieru zmniejszy sie o 2/3 wtedy przecier przetrzeć jeszcze raz przez sito, żeby usunąć grubsze kawałki przypraw i cebuli. Do gotowego przecieru dodać sól, cukier i ocet, zagotować. Jeśli ketchup byłby zbyt rzadki to jeszcze chwilę pogotować często mieszając. Jeśli przecier zacznie się przypalać (tak może sie stać jeśli będziemy go zbyt rzadko mieszać) to należy go natychmiast przelać do czystego garnka i dalej przygotowywac normalnie. Gorący ketchup wleć do słoików i do razu zakręcić słoiki, odstawić do wystygniecia.

Komentarze

  • 1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Bardzo apetyczny.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    kriso

    pychota
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo precyzyjnie opisałaś przepis, muszę w przyszłym roku taki zrobić.
  • 1
    original
    Opublikowano

    SylwiaMagdaSabin

    musze zrobic
  • 2
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    ja jednak idę na łatwiznę i kupuje
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    super przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    anna186

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    smaczny
  • 3
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    wspaniałe zapasy:)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    nigdy nierobiłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Muszę koniecznie zrobić, bo lubię mieć takie smaczne zapasy w słoiczkach.
  • 0
    original
    Opublikowano

    alaaa

    ja jeszcze nie robiłam ale przepis fajny

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !