Sposób przygotowania

Białka jaj ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, po czym stopniowo dosypywać większą część potrzebnego nam cukru. W drugim naczyniu utrzeć żółtka drewnianą pałką z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym aż do uzyskania białej masy. Wlać jogurt naturalny i miksować ciasto na średnich obrotach, dodać olej i jeszcze chwilkę miksować. Do uzyskanej masy wlać pianę z białek i wymieszać delikatnie łyżką drewnianą. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wmieszać ją także drewnianą łyżką (proponuję wsypywać po 1-2 łyżki i mieszać i tak do końca ). Wlać kilka kropel olejku śmietanowego. Przygotowujemy dwie formy keksówki,tj. smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni (termoobieg). Wlewamy do obydwu foremek po 1/4 ciasta, które nam wyszło. Układamy rzędami wzdłuż po zewnętrznych stronach jeżyny a w środkowym maliny. Przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy 45 minut. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    mam ten przepis zapisany, ale muszę się przyznać, że jeszcze go nie wypróbowałam...zapomniałam po prostu...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Pychotka!
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Pychotka!
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    magduś83

    super ten keks
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    wygląda super!
  • 1
    original
    Opublikowano

    ajres

    swietne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !