Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jabłka w cieście

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 2
sól
jogurt grecki szklanka
mąka pszenna kilka łyżek
cukier waniliowy opakowanie
proszek do pieczenia łyżeczka
jabłka 4
cukier puder
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Jabłka w cieście

Jajka roztrzepałam z solą i jogurtem. Mieszając dosypywałam mąkę - trudno dokładnie podać ilość bo jogurty mają różną gęstość, ale ciasto ma być bardzo gęste, jak kwaśna śmietana, gęściejsze niż na naleśniki. Dosypałam na koniec cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wymieszałam dokładnie. Jabłka umyłam, obrałam i specjalnym nożykiem wycięłam w całych owoców środek z gniazdem nasiennym. Jabłka pokroiłam w dość grube plastry z dziurką po środku. Można też pokroić je w plastry przed wydrążeniem i potem ostrym nożykiem wyciąć środki. Plastry owoców zanurzałam w gęstym cieście, z obu stron, przy pomocy dwóch widelców i kładłam na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażyłam na złoto brązowy kolor z obu stron. Gotowe przekładałam na ręcznik papierowy aby osączyć je z tłuszczu a potem oprószyłam cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 23.01.2013 11:52
bardzo lubie
agnieszka214 23.01.2013 11:52
bardzo lubie
ronald88 23.11.2011 10:20
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak