Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować na parze, ostudzić. Zimne ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i sól, wyrobić ciasto na elastyczną masę (jeśli ciasto będzie się kleić należy dodać więcej mąki), uformować w wałek, lekko spłaszczyć i pociąć na ukos. Wrzucić kluski partiami na wrzącą i osoloną wodę (1 łyżka soli), od wypłynięcia gotować 2-3 minuty.
Szpinak umyć, przepłukać żeby nie było piachu. Odciąć łodygi i podrzeć na mniejsze kawałki. Szpinak gotować na parze, aż zmniejszy swoją objętość. W rondelku rozpuścić masło dodać szpinak aby odparował wodę. Następnie wlać śmietanę, dodać rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem skropić sokiem z limonki. Jeżeli sos będzie za rzadki można go zaklepać mąką.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    ronald88

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    leonkot

    świetne połączenie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    fictor123

    musze sprobowac
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    kamyk

    sos szpinakowy nigdy nie jadłem
  • 2
    dsc_0327
    Opublikowano

    mariel78

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    ALAGOR

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    gosia56

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    wiola333

    bardzo smaczny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    erym

    uwielbiam szpinak, nigdy nie probowalam z kopytkami. musi byc smaczne!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !