Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z sosem szpinakowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 500 gram
mąka 1,5 szklanki
jajko 1 sztuka
sól 4 szczypty
szpinak świeży 500 gram
śmietana 12% 250 ml
czosnek 2 ząbki
sól 4 szczypty
masło 1,5 łyżki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 2 szczypty
sok z limonki 1/2 (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem szpinakowym

Ziemniaki ugotować na parze, ostudzić. Zimne ziemniaki przepuścić przez praskę do ziemniaków. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę i sól, wyrobić ciasto na elastyczną masę (jeśli ciasto będzie się kleić należy dodać więcej mąki), uformować w wałek, lekko spłaszczyć i pociąć na ukos. Wrzucić kluski partiami na wrzącą i osoloną wodę (1 łyżka soli), od wypłynięcia gotować 2-3 minuty.
Szpinak umyć, przepłukać żeby nie było piachu. Odciąć łodygi i podrzeć na mniejsze kawałki. Szpinak gotować na parze, aż zmniejszy swoją objętość. W rondelku rozpuścić masło dodać szpinak aby odparował wodę. Następnie wlać śmietanę, dodać rozgnieciony czosnek, doprawić solą i pieprzem skropić sokiem z limonki. Jeżeli sos będzie za rzadki można go zaklepać mąką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

erym 20.06.2013 10:47
uwielbiam szpinak, nigdy nie probowalam z kopytkami. musi byc smaczne!
wiola333 21.04.2013 16:41
bardzo smaczny przepis
gosia56 01.02.2013 15:51
super
ALAGOR 03.01.2013 23:36
ciekawe
mariel78 15.10.2012 12:46
super
kamyk 24.07.2012 22:34
sos szpinakowy nigdy nie jadłem
fictor123 03.07.2012 07:33
musze sprobowac
leonkot 12.04.2012 20:42
świetne połączenie
ronald88 29.11.2011 11:01
super
ronald88 29.11.2011 11:01
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak