Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w powidłach śliwkowych i keczupie

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka całe 4 sztuki
sól do smaku
olej do smażenia
cebula 3 sztuki
powidła śliwkowe 3 łyżki
mąka
jajko 2 sztuki
woda
kostka rosołowa 1 sztuka
ketchup pikantny 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w powidłach śliwkowych i keczupie

Z udek wyjąć kości, zdjąć skórkę, podzielić na pół i rozbić lekko tłuczkiem. Przyprawić pieprzem i solą, po czym obtoczyć w mące, jajku i znowu w mące. Tak przygotowane udka usmażyć na oleju i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Wykonanie sosu: 3 cebule pokroić w półplastry i lekko podsmażyć na patelni. Dodać 1 szklankę wody, 1 kostkę rosołową, 3 łyżki powideł śliwkowych i mały słoik keczupu. Całość zagotować.
Sos wlać na usmażone udka i wstawić do piekarnika na 1 godz. (180˚C)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 01.05.2013 08:06
Świetnie podany kurczak :)
Agnieszka-87-25 14.02.2013 09:39
wyśmienicie wygląda !
AURELKA 03.12.2012 18:04
doskonały
Ania67 24.04.2012 15:15
ciekawe danie
Norgiusz 02.04.2012 08:35
super
dianix 08.02.2012 10:09
czas najwyższy takiego zrobic
jola1508 01.02.2012 11:51
fajny przepis
radosna29 25.01.2012 11:09
fajny przepis napewno sprubiuje super polacznie
Wacław 02.01.2012 12:10
pycha !!!
Dorian 07.12.2011 09:19
smaczne
teresa18 26.11.2011 15:38
świetne
kuklik 23.11.2011 15:54
interesujący
Grażyna13 23.11.2011 13:04
Lubię takie smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak