Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe bułeczki z makiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
drożdże 2 dag
masło stopione 7 dag
mleko 1 szklanka
biały ser 10 dag
cukier 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka
DODATKOWO:
jajko 1 sztuka
mleko 1 łyżka
mak suchy

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe bułeczki z makiem

Do miski przesiać mąkę dodać do niej cukier i sól, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać razem z jajkiem i skręconym przez maszynkę serem do mąki, zagnieść ciasto na koniec zagniatania dodać stopione masło i dokończyć zagniatanie, ciasto ma być gładkie i odchodzić od ścianek miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta uformować małe bułeczki, ułożyć je na natłuszczonej blaszce każdą posmarować rozmąconym jajkiem z dodatkiem mleka, po wierzchu posypać makiem jeszcze zostawić na kilka minut. Piekarnik nagrzać do 220st i piec bułeczki do 15 min. Po upieczeniu przestudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 20.05.2012 07:49
pyszności
czekoladka_m 14.05.2012 08:16
uwielbiam domowe bułeczki!! A już dawno nie robiłam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak