Sposób przygotowania

Do 0,5 kg mąki dodać 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej Prymat oraz 3 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników Prymat i wymieszać. Sporządzić karmel: 3 łyżki cukru stale mieszając mocno zarumienić na gorącej patelni. Dodać 2-3 łyżki wody, zagotować. Osobno rozetrzeć 5-10 dag margaryny, dodać 5 żółtek, 20 dag cukru, 25 dag miodu oraz karmel. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy stopniowo dodając mąkę wraz z dodatkami. Z 5 białek i 5 dag cukru ubić pianę, połączyć z masa i dodać 15 dag rozdrobnionych orzechów. Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką, nałożyć ciasto i piec około 1 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Piernik można przełożyć marmoladą, posmarować wierzch czekoladą lub lukrem.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    fajne
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    Pyszny , mozna przełożyć masą orzechową.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    Pewnie smaczny.
  • 7
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Dzięki za przepis, brzmi smakowicie. Na pewno spróbuję.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Wojtek9

    bardzo dobre
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    a to piernik
  • 4
    original
    Opublikowano

    rakow2

    dobra rzecz
  • 1
    original
    Opublikowano

    bami

    przypomniały mi się Święta...ehh... pyszny piernik :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Sylwia88

    musze zrobic
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Szkoda ze mało go widac na zdjęciu
  • 3
    original
    Opublikowano

    berys18

    smakowite
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Oktawia

    musi być smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !