Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik z orzechami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0.5 kg
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier 25 łyżki
margaryna 5-10 dag
jajko 5 szt
miód 25 dag
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik z orzechami

Do 0,5 kg mąki dodać 1 płaską łyżeczkę sody oczyszczonej Prymat oraz 3 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników Prymat i wymieszać. Sporządzić karmel: 3 łyżki cukru stale mieszając mocno zarumienić na gorącej patelni. Dodać 2-3 łyżki wody, zagotować. Osobno rozetrzeć 5-10 dag margaryny, dodać 5 żółtek, 20 dag cukru, 25 dag miodu oraz karmel. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy stopniowo dodając mąkę wraz z dodatkami. Z 5 białek i 5 dag cukru ubić pianę, połączyć z masa i dodać 15 dag rozdrobnionych orzechów. Blachę posmarować tłuszczem, oprószyć mąką, nałożyć ciasto i piec około 1 godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Piernik można przełożyć marmoladą, posmarować wierzch czekoladą lub lukrem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Oktawia 15.07.2011 19:42
musi być smaczne
Adamorek 15.06.2011 23:56
dobre
berys18 28.03.2011 09:37
smakowite
Babciagramolka 25.12.2010 19:00
Szkoda ze mało go widac na zdjęciu
Sylwia88 10.11.2010 12:52
musze zrobic
bami 07.11.2010 15:11
przypomniały mi się Święta...ehh... pyszny piernik :)
rakow2
rakow2 17.10.2010 15:31
dobra rzecz
Barbara55 14.09.2010 13:54
a to piernik
Wojtek9 29.08.2010 17:29
bardzo dobre
christopher1 21.08.2010 12:58
Dzięki za przepis, brzmi smakowicie. Na pewno spróbuję.
Małgorzata113 08.07.2010 09:40
Pewnie smaczny.
halina17 17.05.2010 16:31
Pyszny , mozna przełożyć masą orzechową.
Krzysztof42 13.05.2010 14:38
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak