Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurska zupa fasolowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczek wędzony 30 dag
marchewka 2 szt
pietruszka 1 szt
ziemniaki 4 szt.
cebula 1 szt
śmietana gęsta 0,5 szklanki
masło do smażenia 1 łyżka
sól 0,5 łyżeczki
majeranek 1 łyżka
czosnek 2 ząbki
pieprz 0,5 łyżeczki
fasola biała 25 dag
natka pietruszki 1,5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurska zupa fasolowa

Fasolę należy przepłukać, zalać zimną wodą i moczyć przez noc. Następnie odcedzić, zalać świeżą wodą, gotować do miękkości
Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę. Warzywa dodać do fasoli, gdy będzie już prawie miękka.
Na maśle podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek , dodać pokrojony w kostkę boczek, wytopić. Cebulę z boczkiem dodać do gotującej się zupy.
Kiedy warzywa z fasolą będę już miękkie, doprawić zupę majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku. Na koniec dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 30.11.2013 00:05
na pewno bardzo smaczna
Bernadeta1 20.05.2013 00:44
wygląda bardzo apetycznie
Andysz 28.05.2012 12:10
mniamm
aga130982 07.05.2012 08:49
mniam mniam
renia26 22.11.2011 11:24
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak