Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajka ze szpinakiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
szpinak 50 dag
masło 2 łyżki
cukier 1-2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
majonez 2 łyżki
ocet winny 3 łyżki
parmezan 5 starty

Przepis i sposób przygotowania na: Jajka ze szpinakiem

W garnku gotujemy wodę, dodajemy ocet, gdy zacznie wrzeć zmniejszamy płomień tak, aby woda tylko delikatnie się bulgotała. Jajka rozbijamy pojedynczo do szklanej i gotujemy na wodzie ( jajka w koszulkach). Gotowanie polega na delikatnym wlewaniu jajka na wodę i gotowaniu do momentu ścięcia się białka. Żółtko powinno zostać w środku. Na patelni rozgrzewamy 3 dag masła, gdy już się nagrzeje, dodajemy 1/2 szpinaku, odrobinę cukru i soli. Podsmażamy przez minutę i przekładamy na durszlak. Z pozostałym szpinakiem, masłem i cukrem robimy tak samo. Produkty podzieliliśmy na dwie porcje, ponieważ szpinak w mniejszej ilości lepiej się obkurczy na patelni. Odsączony szpinak przekładamy do garnka, dodajemy kremówkę, gałkę, sól i pieprze, mieszamy i podgrzewamy, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, na szpinaku kładziemy jajka, posypujemy startym parmezanem i podpiekamy przez 5- 7 minut. Po tym czasie jajka rozkładamy na talerze i podajemy z majonezem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 26.09.2013 23:29
super przepis
IKrakowianka 14.07.2012 21:27
świetne śniadanie
Iwusia 23.07.2010 12:33
Ciekawy przepis - wypróbuję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak