Sposób przygotowania

Umyte i wypestkowane śliwki wsypać do balona, wrzucić 2 garści pestek ze śliwek dla dodania lekkiej goryczki. Wlać spirytus i odstawić w ciemne miejsce. Po ok.2-3 tygodniach odlać płyn a śliwki usunąć. Raczej ciężko je do czegoś wykorzystać, gdyż są bardzo gorzkie. Do wody wsypać cukier, cukier waniliowy i wydrążony miąższ z laski wanilii a także skórkę otartą z cytryn. Zagotować mieszając, aż otrzymamy gęsty syrop. Przecedzić i ostudzić. Wlać do spirytusu, dolać brandy lub koniak. Można trzymać w zamkniętym balonie lub porozlewać do butelek. Wstawić w ciepłe, ciemne miejsce conajmniej do świąt Bożego Narodzenia. Najlepiej smakuje po upływie ok.roku.

Spróbuj również

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    napiłabym się odrobinkę...mogę?
  • 3
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    A pewnie,przybywaj!
  • 5
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    już się nie mogę doczekać śliweczek
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    pyszna
  • 1
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszna naleweczka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Ach te Twoje naleweczki. Tyle jest tych cudeniek, ze mozna by wydac mala ksiazeczke :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    świetna:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !